Hiçbir çocuk okula gitmek istemez, ama bazıları daha da istemez. Bunun nedenini çocuğun “tembel” olması değil de okul fobisi olabilir mi? Bu yazımızda sizlere okul fobisinin ne olduğunu, belirtilerini ve çözüm yollarını aktaracağız.
Artık her birey genç yaşlı demeden kaygı yaşıyor. Gerek çevre gerekse ailenin etkisi bu kaygıyı artırabiliyor veya azaltabiliyor. Okul konusu ise bazen bu korkunun kaynağı haline gelebiliyor. Okuldaki ilk gününüzü düşünün. Tanımadığınız pek çok yetişkin ve çocuk, yepyeni bir ortam ve kurallar… Alışana kadar zorlanmanıza neden olacak bir ortamın içerisine giriyorsunuz. Böyle bir durumda normal seviyelerde korku olağandır ama bazı çocuklarda bu korku daha üst perdelerde seyredebiliyor.
Okul Fobisi Nedir?
Fobi, aslında bir çeşit kaygı bozukluğudur. Kişinin bir duruma ya da objeye karşı gösterdiği aşırı kokudur. Okul fobisi ise, özellikle okula gitmekte ya da okulda kalmakta zorlanan çocukların yaşadığı yüksek seviyede endişe duygusudur. Özellikle okul öncesi, ilkokul ve ortaokul dönemlerinde daha yaygındır. Ancak, genç yetişkinler ve hatta yetişkinler de okul korkusu yaşayabilirler.
Bu korku, çocukların öğrenme ve sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Ailelerin de işin içine girmesiyle olay iyice karmaşık bir hal alabilir. Öncelikle bunun fobi olup olmadığının tespit edilmesi gerekir. Elbette bir uzmandan yardım almak da fayda vardır.
Okul Fobisinin Belirtileri Nelerdir?
Okul korkusu, çocuğunuzun okula gitmekte veya okulda kalmakta zorlandığını veya istemeyebileceğini gösteren belirtilerle ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında şunlar yer alabilir:
- Okula gitmekte veya okulda kalmakta isteksiz olma
- Okula gitmekte veya okulda kalmakta aşırı kaygı ve endişe duyma
- Ağlama, huzursuzluk, hiperaktivite veya uyku bozuklukları
- Okula gitmekte veya okulda kalmakta fiziksel belirtiler, örneğin mide ağrısı, baş ağrısı veya halsizlik
- Okula gitmekte veya okulda kalmakta sosyal etkileşimleri veya dersleri ihmal etme
- Okul işlerini ihmal etme veya okulunu kaçırma
Neden Olan Durumlar
Okul korkusu nedenleri arasında genellikle stres, kaygı ve duygusal problemler yer alır. Başarısız olmaktan ürkme, sevilmeme düşüncesi, ailelerin baskıcı tutumu, çocuğun karakter yapısı genel nedenler arasında sayılabilir.
Çocuk eğer yeni bir okula gidecekse bu durumda korkuyu tetikleyebilir. Özellikle önceki okulunda zorbalık ayrımcılık gibi bir durumla karşılaşmışsa ya da öğretmenleriyle bir problemi olmuşsa bu durum gözlenebilir.
Ailelerin Desteği Çok Önemli
Çocuğunuzla ilgili böyle bir durumla karşılaştığınızda “Neler yapabilirsiniz, ona nasıl destek olabilirsiniz?” ondan bahsedelim. Öncelikle her çocuğun farklı bir birey olduğunun bilincindeyiz dolayısıyla buradaki tavsiyeler kesinlikle işe yarar diyemiyoruz. Eğer olanağınız varsa bir uzmandan yardım almakta fayda var.
-
Öncelikle, çocuğunuzun okul fobisi hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Okul fobisi nedir, nasıl ortaya çıkar ve nasıl tedavi edilir gibi soruların cevaplarını aramalısınız.
-
Çocuğunuzla iletişim kurun. Çocuğunuzun ne hissettiğini, ne düşündüğünü ve ne yaptığını anlamak için onunla sürekli olarak konuşmalısınız.
-
Çocuğunuzu anlamak için onun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını dikkate alın. Çocuğunuzun ihtiyacı olan desteği ona verin.
-
Çocuğunuzun okul korkusuyla başa çıkmak için birlikte çalışın. Daha kesin bir çözüme ulaşmanıza yardımcı olur.
-
Çocuğunuza onu kabul ettiğinizi ve sevdiğinizi belirtin.
Okul Fobisinden Nasıl Kurtuluruz?
Ailelerin öneminden ve yapması gerekenlerden bahsettik. Peki çocuklar bu korkudan kurtulmak için neler yapabilir?
-
Profesyonel destek alın: Bu durumla başa çıkmak için bir psikolog veya psikiyatristle çalışmak çok yararlı olabilir. Bu uzmanlar, okul fobisiyle ilgili nedenleri ve tedavi yollarını anlamak için size yardımcı olabilirler.
-
Duygusal desteği arayın: Okul fobisiyle başa çıkmak zor olabilir. Bu yüzden, duygusal destek aramak önemlidir. Aile ve arkadaşlarınız size destek olabilir.
-
Okul ile ilgili endişelerinizi paylaşın: Okul ile ilgili endişelerinizi paylaşmak önemlidir. Bununla ilgili okul yöneticileri, öğretmenler veya sosyal hizmet uzmanları gibi okul personeliyle konuşabilirsiniz.
-
Rahatlama tekniklerini öğrenin: Okul korkusuyla başa çıkmak için rahatlama teknikleri öğrenmek önemlidir. Örneğin, yoga, meditasyon veya nefes kontrolü gibi teknikler deneyebilirsiniz.
-
Olumlu düşünmeyi öğrenin: Olumlu düşünmeyi öğrenmek önemlidir. Olumlu düşünme, negatif düşünceleri değiştirmek için kullanılabilir.
-
Olası çözümler arayın: Okul fobisiyle başa çıkmak için olası çözümler aramak önemlidir. Örneğin, okul yolculuğunu değiştirmek, okul içi aktivitelerde yer almak veya okul içi destek gruplarına katılmak gibi
Özetle okul fobisi (diğer adıyla Didaskaleinofobi), çocukların okula gitmekten kaygı ve korku duymasıdır. Bu durum her yaşta görülebilir ancak genellikle ilkokul, ortaokul ve liseye geçişte daha sık görülür. Okul korkusu, çocuğun okula gitmeyi duygusal olarak reddetmesi sonucu ortaya çıkar. Çocuğun kaygılarını geçiştirmeye çalışmamak, küçümsememek ve gerçekçi cevaplar vermek aileler için önemlidir. Ayrıca, okula gitmeye zorlamamak, profesyonel destek almak, çocuğa okul hayatını tanıtacak genel kitaplarla somutlaştırıcı veriler sunmak, okul alışverişi yapmak gibi yollarla bu korkuyla mücadele edilebilir.
Diğer blog yazılarımızı okumak için tıklayınız.