Çalışmanız gereken dersler, yetiştirmeniz gereken ödevler var ancak sizin hevesiniz ve enerjiniz kalmadı. Motivasyonunuzu tekrar kazanmak için elinizden geleni yapıyorsunuz, o gün için bunu başarıyorsunuz ancak ertesi gün yine aynı enerjisizlikle uyanıp başa dönüyorsunuz. Öncelikle bu kısır döngünün son derece normal olduğunu, her insanın bunu zaman zaman yaşadığını söylemek isterim. Asıl önemli olan bu motivasyon kaybının ne kadar sürdüğü ve buna neden olan etmenlerdir. Bu sebeple “Motivasyon nasıl kazanılır?” dan önce bu yazının daha faydalı olacağını düşündük.
Motivasyon Kaybına Neden Olan Etmenler
1. Kendini Başkalarıyla Kıyaslamak
Kendini başkalarıyla kıyaslamak, kişinin kendine olan güvenini azaltabilir ve mutsuzluk yaratabilir. Bu kıyaslamalar, kişinin gerçekte ne kadar başarılı olduğu ile ilgili gerçek bir görüntü vermez. Ayrıca, kendini başkalarıyla kıyaslamak, kişinin kendine özgü yollarını ve yeteneklerini gözden kaçırmasına neden olabilir. Kendine özgü olmanın, kendine güvenmenin ve kendine odaklanmanın önemine dikkat çekmek önemlidir. Birinin sizden daha fazla soru çözmesi, deneme sınavından daha yüksek alması, bir derste sizden daha başarılı olması sizin kendinizi acımasız bir şekilde eleştirmenize neden oluyorsa bu durum zaman içerisinde sizin güveninizi düşürür.
2. Özsaygının Düşüklüğü
Özsaygı, kişinin kendisiyle ilgili yaptığı olumlu ya da olumsuz değerlendirmedir. Bu değerlendirmenin sonucu, sizin objektifliğinizi etkileyen iç ya da dış unsurlara bağlıdır. Düşük özsaygı, kişinin kendine olan güveni azaltır ve kendini değersiz, yetersiz veya başarısız olarak görmesine neden olur. Bu, motivasyonu etkileyebilir çünkü kişi kendine olan güvensizliği nedeniyle hayata dair olan beklentisini düşürür ve yüksek hedefler koymaz. Ayrıca, düşük özsaygı, kişinin kendini suçlamasına, eleştirmesine veya yargılamasına neden olabilir. Bunun sonucu olarak da kişinin hedeflerine ulaşmak için gösterdiği istek azalabilir.
3. Yorgunluk
Fiziksel ve zihinsel yorgunluk, kişinin kendine olan güveninin kaçıran en baş etkenlerden biridir. Uyku düzeni bozukluğu, mola vermemek, beyninizi ve ruhunuzu rahatlatacak aktiviteleri yapmamak bir zaman sonra motivasyonun da ötesinde, fizyolojik sıkıntılara da sebep olabilir. Yorgunluk, kişinin düşük motivasyonunun yanı sıra, kişinin performansını da düşürebilir. Yorgunluk, kişinin dikkatini, belleğini ve odaklanmasını etkileyerek kişinin günlük faaliyetlerini yerine getirmesinde zorluklar çekmesine neden olabilir.
4. Hedef Kararsızlığı
Hedef kararsızlığı, kişinin ne yapması gerektiğine veya ne olmasını istediğine dair net bir fikre sahip olmaması durumudur. Belirli bir hedefinizin olmaması, fikirler arasında savrulmanıza neden olur. Bu savrulma zamanla hem sizin zihinsel olarak yorulmanıza hem de panik yapmanıza sebebiyet verir. Zaman kaybettirir. Bu hedef bir okul, puan ya da meslek olabilir. “En kötü karar, karasızlıktan iyidir.” felsefesiyle yaklaşmakta fayda vardır.
5. Başarısızlık Korkusu
Başarısızlık korkusu, kişinin bir işte veya bir aktivitede başarısız olma korkusudur. Bu korku, kişinin gerçekte ne kadar yetenekli olduğundan emin olmamasına veya kendine olan güvenini kaybetmesine neden olabilir.
Kimse başarısız olmak istemez. Fakat bu korku sizin çalışmanıza, odaklanmanıza, risk almanıza engel oluyor; uyku düzeninizi bozuyor, yemeden içmeden kesiyorsa orada bir sıkıntı mevcuttur. Hiçbir şey yapmak istememenizin nedeni başarısızlıktan korkmanız olabilir. “Ben zaten yapamam, istediğim yeri kesin kazanamayacağım.” gibi düşünceler zamanla sizin düşmanınız haline gelir. İsteğinizi azaltır. Zamanla her konuda bu güvensizliği yaşayabilirsiniz. Bir an önce önlem almakta fayda vardır. Bu yazıya da bir göz atabilirsiniz.
6. İçinde Bulunulan Ortam
Ortam, insanların davranışlarını ve performanslarını etkileyen önemli bir konudur. İyi bir ortam, insanların isteğini arttırırken, kötü bir ortam ise azaltabilir. Ortam, insanların fiziksel, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan faktörleri içerir. Fiziksel ortam, çalışma alanının temizliği, aydınlatması, ses seviyesi ve sıcaklığı gibi etkenler içerir. Sosyal ortam, insanların arasındaki ilişkileri içerir. Psikolojik ortam, insanların duygusal durumlarını ve motivasyonlarını içerir. Ortam ve çalışma isteği arasındaki ilişki, insanların davranışlarını ve performanslarını etkileyen bir döngü oluşturur.
İyi bir ortam, insanların motivasyonlarını arttırırken, insanların daha iyi performans sergilemelerine ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur. Kötü bir ortam ise motivasyonları azaltır ve insanların performanslarını ve hedeflerine ulaşmalarını engelleyebilir. Ders çalıştığınız ortamın düzenli olması, biriyle birlikte ders çalışıyorsanız birbirinize destek olmanız, sevdiklerinizden aldığınız destek genel olarak motivasyonunuzun artmasını sağlayacaktır.
Motivasyonun nasıl kaybedildiğini öğrendik, dilerseniz nasıl kazanıldığını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Diğer blog yazılarımızı okumak için lütfen tıklayınız.